Avusturya Vorarlberg bölgesi Katolik Piskoposu Elmar Fischer’e Teologlardan ve Katolik isimlerden cevap geldi. Piskopos, Şubat (2008) ayı içinde yaptığı basın açıklamasında, “Minareli camiler provokasyondur” demişti. Açıklamasında, Avusturya halkının ibadet yerleri ve Cami inşa edilmesine karşı olmadığını fakat minareli Cami inşaatlarının Vorarlberg’deki halkın ekseriyetinin hissiyatını rencide edeceğini ifade eden Piskopos, Avusturya’nın dini özgürlükler kanununun Cami inşasına izin verdiğini fakat bir topluma katılan dini ve etnik bir grubun da ilk olarak “entegrasyon ruhunu benimsemesi” gerektiğini söyleyerek Avusturya basınında büyük yankı uyandırmıştı. Fischer’in basın açıklamasının akabinde, Viyana’nın en yetkili Katolik din adamı Kardinal Christoph Schönborn ORF Televizyonunda yaptığı konuşmada minarelerle ilgili tepkileri eleştirerek, „ Bizim Viyana’da minareleri Camilerimiz var. Problem nerede? Ben göremiyorum“ demişti.
Teologlar ve Katolik Profesörler Piskoposu hizaya çektiler
Schönborn’dan sonra Avusturya’lı Teologlar ve Katolik Profesörler de Piskopos Fischer’e bir mektup yazarak tepkilerini sundular. Dr. Ernst Fürlinger, Dr. Otto Friedrich, Büyükelçi Dr. Walter Greinert, Prof. Dr. Martin Jäggle, Prof. Heinz Nußbaumer, Prof. Dr. Wolfgang Palaver, Dr. Peter Pawlowsky, Prof. Dr. Matthias Scharer, Dr. Paul Schulmeister, Prof. Dr. Roman Siebenrock, Prof. Dr. Franz Weber tarafından imzalanan mektupta Fischer’e Vatikan Konsülünde alınan kararlar hatırlatıldı ve Piskoposun bu kararlar çerçevesinde kilisenin belirlediği diyalog çalışmalarının aleyhinde bir tutum sergilediğine işaret edildi. İkinci Vatikan Konsülünde alınan, „Bizimle birlikte bir olan Tanrı’ya iman eden müslümanlara hürmet gösterilir“ kararının Katolik Kilisesinin en mühim desturlarından biri olduğu belirtilen mektupta, Papa XXIII Johannes’in „ayırıcı unsurlar bir kenara bırakılmalı, birleştirici unsurlar aranmalı“ cümlesiyle verdiği mesajın, Kilisenin Müslüman ve Yahudilerle olan ilişkilerini büyük ölçüde düzelttiğine dikkat çekildi.
Hangi nedenden ötürü Cami inşaatlarına karşı çıkacağız?
Fischer’i Katolik kilisesinin birleştirici tutumunun tam karşısında yer alarak; diyaloğun temel ilkeleri, ortak noktalarda buluşma prensipleri ve hoşgörü konusundaki müsbet imajını yıpratmakla eleştiren yetkili isimler, Piskoposa hitaben; Eğer müslümanlar bizimle birlikte aynı ve tek olan Tanrı’ya ibadet ediyorlarsa, biz Katolikler, hangi nedenden ötürü –sizin yaptığınız gibi- Cami inşaatlarından endişe duyarak onları reddedeceğiz ve bu inşaatlara karşı savaş ilan edeceğiz? şeklinde bir soru yönelttiler.
Bir Katolik Piskopos İslam’ı tanımalı
Piskopos Fischer’in son basın açıklamasından İslam’ı iyi tanımadığının anlaşıldığını ifade eden Katolik Profesör ve din adamları, İslam’ı ve müslümanları iyi tanımanın ve onlarla bir güven bağı kurmanın her Katoliğin görevi olduğunu belirttiler. Mektupta, özellikle bir Katolik Piskoposun bu görevin bilincinde olması gerektiğinin ve Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki gerginlikleri, ön yargıları, suizanları yok etmek için çabalaması gerektiğinin altı çizildi.
Roma’da Cami yapımı serbestken Vorarlberg’de niçin yasaklansın?
Tenkid ve uyarı mektubunda Piskopos Fischer’e, Papa II Johannes Paul’un diyalog yanlısı konuşmasından örnekler verildi ve 1995 yılında Katolik Hıristiyanlığının merkezi Roma’da Avrupa’nın en büyük Camilerinden birinin açılışına katılan Papanın yaptığı etkili konuşma hatırlatılarak, Roma’da bir Cami yapılabilirken, Vorarlberg’de niçin yasaklanmak istendiği soruldu.
Din özgürlüğünün bir takım insanların sergilediği menfi davranışlardan dolayı kısıtlanamayacağı gerçeğinin dile getirildiği mektupta Piskopos Fischer ağır bir dille eleştirilerek din ve vicdan özgürlüğü konusunda daha iyi bilgilenmeye davet edildi.
Sosyal barışı müslümanlar değil, İslam’a saldıranlar tehdit ediyor
Piskopos’un son basın bildirisinde yer alan ifadelerde İslam’ın haksız bir suretle sosyal barışı tehdit eden bir unsur olarak sunulmasını şiddetle reddeden Teolog ve Katolik isimler, „Sosyal barışı müslümanlar değil, halihazırda var olan İslam korkusunu ve düşmanlığı körüklemek ve İslam’a saldırmak suretiyle, onları kendi Politik amaçlarına alet eden, Avrupa’daki bir takım siyasi güç odakları tehdit ediyor“ denildi.
Katolik Kilisesi diyalog çalışmalarına hız verecek
Katolik Profesörlerin ve Teologların basına dağıttığı çarpıcı mektupta Katolik Kilisesinin görevinin sosyal barış ve olumlu bir birliktelik için Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki diyalog çalışmalarına devam edeceği ve bu çalışmaları derinleştireceği bildirildi.
Piskopos Elmar Fischer, 28 Şubat’ta basına yaptığı açıklamayla Avusturya tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Elmar Fischer bu açıklamasıyla Avusturya tarihinde ilk defa Cami inşaatları aleyhinde beyanlarda bulunan Piskopos ünvanını aldı. Fischer’in Basın açıklaması Avusturya’da kargaşaya yol açmıştı.
Emine Karahocagil Arslaner
(Nisan 2008’de timeturk sitesinde yayınlanmıştır)
İlk Yorumu Siz Yapın